Månadsrapport april 2025
Värdeutveckling
Adrigo Small & Midcap L/S klass A och klass C sjönk med 1,8 % under april efter avgifter. Carnegie Small Cap Return Index Nordic steg med 1,6% under månaden. STIBOR 1M avkastade 0,19%.
Bland fonden större innehav gav Ossdsign (medicinteknik) och Pierce Group (e-handel) bra bidrag. Bland fondens mindre och medelstora positioner noterade vi goda bidrag från SKF (verkstad) och Rugvista (e-handel). Fondens blankade innehav hade som grupp en positiv inverkan på avkastningen.
Adrigo Small & Midcap L/S Klass A har sedan start, och efter avgifter, avkastat 62,8%. Under samma period har jämförelseräntan STIBOR 1M avkastat 8,1% och Carnegie Small Cap Return Index Nordic (ej jämförelseindex) har avkastat 94,3%. Den genomsnittliga årliga avkastningen för fonden sedan start är 6,7%.
Marknaden
Den globala börsutvecklingen var volatil under april. EURO STOXX 50 föll med 1,1% medan MSCI World och S&P 500 sjönk 0,3% respektive 0,7%. Andra halvan av månaden innebar en remarkabel återhämtning, exempelvis steg S&P 500 med nästan tolv procent från bottennoteringen 8 april. Bland tillväxtmarknaderna steg Brasilien och Indien med vardera 3,7% medan Kina föll med 4,6%. I Norden utvecklades den danska börsen återigen svagt med en nedgång om 3,3%. Sverige sjönk med 0,8% medan Norge föll med 1,9%. Den finländska marknaden var stark och steg med 1,8%.
Bolagen och resultat
Utvecklingen för småbolag var, liksom för de större bolagen, väldigt volatil under månaden. Kraftiga fall under de första två veckorna byttes mot en mycket stark avslutning. Som ofta är fallet vid tider av oro och osäkerhet påverkades de mindre småbolagen mest negativt.
Enea (mjukvara) stod för det största negativa bidraget till avkastningen under perioden. Rapporten för första kvartalet innehöll både positiva och negativa inslag, men marknaden tog främst fasta på det negativa. Dit hörde en överraskande nolltillväxt inom ett av bolagets kärnområden, Säkerhet (42% av Eneas omsättning). Resultatet påverkades dessutom av orealiserade valutakursförändringar. Affärsområdet Nätverk, vilket svarar för 49% av Eneas omsättning, utvecklades starkt med en organisk tillväxt om 12%. Effekten av det stora avtalet inom Stratum Data Layer (inklusive support värt 21,7 miljoner USD) började synas under kvartalet, men tillväxten drevs också av andra delar av verksamheten. Trots att återkommande intäkter numera utgör 68% av Eneas omsättning så kan enskilda kvartalsresultat vara slagiga, beroende på när en affär bokas. Med tanke på Eneas marginaler och tillväxtutsikter har vi svårt att förstå marknadens njugga värdering. Bolagets produkter kan verka komplexa och svåra att förstå och här har bolaget ett kommunikationsarbete framför sig. Om den nye vd:n Teemu Salmi lyckas förklara Eneas affär på ett enkelt och tydligt sätt ser vi en stor potential i aktien. Dagens värdering med en FCF Yield om 14% och EV/EBIT om 9x speglar aktiemarknadens låga förväntningar.
Ossdsign fortsatte även under första kvartalet att växa försäljningen kraftigt, 60% organiskt år över och år, och samtidigt visa på skalbarheten i affärsmodellen. Justerad EBIT blev det bästa i bolagets historia. Bolaget presenterade även 24-månaders uppföljningsdata från studien TOP FUSION som visade på lyckad ryggradsfusion hos samtliga patienter. Vidare meddelade bolaget att vd Morten Henneveld kommer lämna vid slutet av året. Med 100% av försäljningen i USA och fortsatt stor marknadspotential, ser vi ett behov av ännu större närvaro och vi räknar därför med att den nya vd:n kommer att vara bosatt i USA.
BHG Group-aktien föll kraftigt på rapportdagen. Visserligen hade aktien utvecklats starkt inför rapporten men vi var ändå förvånade över reaktionen. Efter att under en period trimmat vår position passade vi således på att köpa när kursen pressades. Försäljningstillväxten accelererade tack vare bra försäljning i Sverige men även, något överraskande, i Tyskland och Norge. Totalt uppgick den organiska försäljningstillväxten till goda 8,2%, samtidigt som rörelsemarginalen förbättrades från -1,2% till 2,3%. Vi bedömer att BHG börjar närma sig sitt medellånga marginalmål om 5%, med möjlighet att nå det mot slutet av året.
Avslutningsvis vill vi som alltid tacka våra medinvesterare för förtroendet. Tveka inte att höra av er med kommentarer eller frågor.
Månadens bolagsbesök
Bland bolagen vi träffat finns BHG Group, Enea, Getinge, 2020 Bulkers och Himalaya Shipping.
Månadens största bidragare
- Ossdsign – Medicinteknik
- Pierce – E-handel
- SKF – Verkstad
- Rugvista – E-handel
- BHG Group – E-handel